BM-verklaring

Uitleg van de begrippen BM-verklaring, BM-ladder bonus, malus, tredes, en royementsverklaring bij autoverzekeringen.

De tredes en de BM-ladder:

Nieuw: Tegenwoordig biedt een aantal verzekeraars no-claim bescherming, kijk hier of u wel of niet moet claimen.
De korting bij autoverzekeringen werkt met schadevrije jaren en tredes. Na elk jaar schadevrij rijden komen er 1 of meer tredes bij zodat je steeds hoger op de BM-ladder komt totdat het maximaal aantal tredes is bereikt. Dit verklaart dus het begrip BM-ladder. Bijvoorbeeld trede -1 t/m soms wel 25. Tredes komen meestal niet overeen met het aantal schadevrije jaren, dat komt doordat er ook tredes worden gegevens voor andere zaken zoals bijvoorbeeld een gunstige leeftijd, regio, beroep of geslacht zoals vrouwen tredes. Een hogere trede geeft meer korting. Iedere maatschappij is vrij in de hoogte van de korting en het toekennen van het aantal tredes. De hoogste trede betekent altijd de maximale korting, maar je hoeft niet altijd de hoogste trede te hebben om toch die maximale korting te krijgen. Soms is bij trede 17 bijvoorbeeld al die maximale korting van 70 of 80% bereikt en gaat men toch verder tot bv trede 25, zodat de klant no-claim bescherming kan opbouwen, zodat hij na 1 schade zijn maximale korting houdt. Deze klant gaat bij schuldschade wel terug van trede 25 naar 20 en de volgende schuldschade naar 17. Omdat hij wel meer dan 20 jaar schadevrij gereden heeft, behoudt hij bij de eerste schuldschade zijn maximale korting (die bij een volgende schuldschade wťl wordt verlaagd!). Omdat tredes bij iedere maatschappij weer anders werken, hoeven wij alleen het aantal schadevrije jaren van u te weten. Onze software kent alle trede systemen van alle autoverzekeraars en rekent zo de goedkoopste autoverzekering voor u uit. Als u elders verzekerd was, ontvangt u bij beŽindiging een BM-verklaring. U dient de ORIGINELE BM- verklaring aan ons toe te zenden, zodat ons dossier klopt met uw opgaaf. Nadat uw verzekering bij ons is beŽindigd krijgt u van ons een nieuwe BM-verklaring.

Geldigheid:

Als gevolmachtigde van Delta Lloyd accepteert Rensen Nederlandse royementsverklaring tot drie jaar na afgifte. Nederlandse royementsverklaringen hebben meestal een geldigheidsdatum tot ťťn jaar na afgifte. In sommige gevallen nemen verzekeringsmaatschappijen, waaronder Rensen als gevolmachtigde van Delta Lloyd, verlopen royementsverklaringen wel in behandeling. Mede naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar, is besloten royementsverklaringen tot drie jaar na afgifte ook te accepteren op voorwaarde dat de aanvrager en/of de regelmatige bestuurder sinds de afgifte van de royementsverklaring geen schuldschades hebben gehad en opgave kunnen doen over hun autogebruik en eventuele autoverzekeringen in de tussenliggende tijd.

BeŽindiging:

Voor het beŽindigen of het overschrijven van uw autoverzekering is altijd een vrijwaringbewijs vereist, die u kunt verkrijgen op het postkantoor bij het overschrijven van uw kenteken.

Misvattingen:

Een autoverzekering met een maximale korting van 80% is niet altijd goedkoper dan een autoverzekering met een maximale korting van 70%. Dat hangt af van de bruto premie. De goedkoopste autoverzekering kan toch onvoordelig uitpakken bij schade. Dat kan bijvoorbeeld door een slechtere nieuwwaarde regeling waardoor u minder uitbetaald krijgt of door een snellere afbouw van de BM-tredes ook wel BM-ladder  genoemd.

Overleg:

Pakken deze regels in uw geval onredelijk uit bijvoorbeeld omdat u schriftelijk kunt aantonen dat u meerdere jaren schadevrij in een leaseauto heeft gereden? Overleg dan met ons, meestal is er een mouw aan te passen.